Viktige fysiske faktorer i motorsport

Å være i god fysisk form er naturlig nok viktig for alle idrettsutøvere, og på tross av en del fordommer er motorsport på ingen måte noe unntak. Det å være i god form, er en nødvendighet, ikke bare for å prestere optimalt, men også download (15)for simpelthen å overleve. Man må være sterk både fysisk og psykisk og gjøre seg nytte av treningsopplegg og vitenskapelig forskning på samme måte som andre idrettsutøvere.

Å kjøre i en konkurranse med andre førere tett innpå seg når farten gjerne er over 200 km/t er som de fleste sikkert forstår veldig nervepirrende. Man må øve seg opp for å forbedre psyken og tåle alt som er av stress og press i denne situasjonen. I tillegg til at det kan oppstå farlige og uoversiktlige situasjoner er man jo også hele tiden fokusert på å prestere best mulig, og holde plassen sin i laget, tilfredsstille fans og sponsorer, og så videre. Hvis man mangler motivasjon og konsentrasjon har man strengt tatt ingenting på en bane å gjøre. Derfor er det viktig med mentale øvelser som fokuserer på blant annet åndedrettet, konsentrasjon, og kontroll over egne tanker og sinnsstemning.

Kostholdet er også viktig for førerne. Man må særlig være obs på at det av flere årsaker er ugunstig å være overvektig under billøp. En av de viktigste er at temperaturen er nærmest uutholdelig, særlig når det for eksempel er snakk om Formel 1 -løp, i varmere strøk. Da kan temperaturen inne i bilen komme opp i 60 grader! Man risikerer å oppleve ekstrem og farlig dehydrering, hvis væsketapet blir for stort, så man må drikke mye underveis. Dette er noe av årsaken til at energidrikker gjerne forbindes med billøp. Man må også spise mat med mye karbohydrater før løpet, så man ikke går tom underveis.

Som mange sikkert kjenner til, er det viktig å ha sterk nakke når man kjører billøp, på grunn av de sterke G-kreftene når man kjører svinger i høy fart. Men førerne må også være sterke i kjernemuskulaturen, for å oppretholde den riktige stabiliteten underveis, og ha styrke i skuldrene og ryggen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *