Sveising til anvendelse i motorsport

Sveising er en veldig nyttig og etterspurt kompetanse som kan brukes til mye. Her leser du mer om hva sveising er, hvordan du kan utdanne deg innenfor sveising, og hvordan du kan bruke denne kompetansen til å få en jobb innenfor motorsport.wrc-hyundai-motorsport-italy_827x510_61465825283

Når man sveiser, føyer man sammen materialer ved å smelte dem sammen. Man kan for eksempel sveise metall eller termoplaster, men også andre materialer. Man varmer opp kontaktflatene på to eller flere arbeidsstykker til de smelter og flyter sammen gjennom en prosess som kalles kohesjon eller sammenføyning. Man bruker gjerne også et såkalt fyllmateriale, som for eksempel en sveisetråd eller en sveiseelektrode, for å få dette til.

Det er mange forskjellige måter å sveise på, noe som kanskje kommer litt overraskende på utenforstående som ser på dette som en simpel og uniform prosess. Faktum er at sveising kan ta utgangspunkt i mange forskjellige måter å varme opp ting på. Det er for eksempel forbrenning, friksjon, ultralyd, eller elektrisk strøm, eller også mer spektakulære metoder som laser eller elektronstråling. Etter oppvarming og sammenføyning vil den såkalte fugen der arbeidsstykkene møtes være omdannet til en forbindelse som er varig og fast. For å unngå at det som smeltes simpelthen brenner opp bruker man ofte et dekkmateriale av et eller annet slag, gjerne en inert-gass. Noen ganger er herding nødvendig i tilknytning til sveising.

På et sveisekurs lærer du om ulike metoder og materialer, som blant andre MIG, MAG, og TIG. Du lærer også om bruken av sveisetråd og -elektroder. Du får både teoretisk og praktisk opplæring og deretter tilbud om å ta prøven som gir deg sveisesertifikat. Nå til dags kan du også ta spesielle kurs, som er spesielt tilrettelagt for å jobbe med sveising innen motorsport, men da er det beste at du tar turen, enten til Storbritannia, eller USA:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *