Rapid Prototyping – anvendelser i motorsport

Rapid prototyping, som på norsk kan oversettes som hurtigfremstilling av modeller, er den nye prosessen som brukes til å bygge opp prototyper (modeller) gradvis og additivt, ved å føye til materiale. Det er således grunnleggenxbox-360-mclaren-mp4-12c-forza-motorsport-4-1152x720-wallpaperde forskjellig fra den mer tradisjonelle formen for mekanisk industriell produksjon, maskinering, som er subtraktiv i den forstand at materiale fjernes på forskjellige vis (borin
g, fresing, dreiing, og så videre). Selv om rapid prototyping først har blitt kjent de siste årene, kom det en maskin så tidlig som 1985. De siste årene har teknologien fått mer oppmerksomhet grunnet fremveksten av det som kalles 3D-printing. Det er imidlertid mange forskjellige metoder som blir brukt innenfor rapid prototyping, som for eksempel ulike former for laminering, litografi, bruk av laser eller jet, og så videre.

Når det gjelder motorsport er det som alle vet spesielt viktig å optimalisere fasongen på bilen eller motorsykkelen rent aerodynamisk, for å redusere luftmotstanden. Da kan man både øke farten og få ned energiforbruket. Derfor er det viktig både hvordan bilen ser ut og hvilke materialer som blir brukt. Rapid prototyping er et sett verktøy som kan brukes til å oppnå god aerodynamikk både raskt og effektivt uten at det koster alt for mye.

Ved å bruke avanserte dataprogrammer kan man ta designen for en bil og forme en komplett modell i 3D. Man kan bruke slike systemer for å få til perfekte kopier av en virtuell bil i en fysisk form. Med rapid prototyping og de riktige materialene, kan man få den riktige strukturen og finishen på den ferdige modellen.

I en 3D-printer prosess blir stadig nye lag med materiale lagt til, enten flytende eller som pulver. Det vanligste materialet er plast. Hele prosessen er styrt av dataprogrammer som gir signaler til prototypemaskinen, nå gjerne også kalt en 3D-skriver. Mange synes denne teknologien er litt skremmende, men for motorsporten har den utvilsomt skyhøyt potensial.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *