Norsk motorsport i vinden

Norge er kanskje en lillebror i verden, men i motorsport har vi så mye å vise til at vi nesten kan kalles en tungvekter. I alle fall innenfor rally.

Våre rallystjerner

I gamle dager hadde vi Martin Schanche, i nyere tid har vi hatt brødrene Solberg: Petter og Henning. Den aller største av dem alle er nok Petter Solberg som vant VM i rally i 2003, og fulgte opp med tidenes første VM-seier i rallycross over ti år senere, i 2014. Petter Solberg er en karakter det norske folk har blitt veldig glad i, med sitt gode humør og erkenorske engelske uttale.

ØstfoldingenSchancheRXW3 er født i 1974, og er lillebror til Henning Solberg (født 1973) som også har hatt en strålende rally-karriere, selv om han noen ganger har stått i skyggen av sin bror. Sammen har de krydret norsk rally, og vært med på økende interesse blant det norske folk.

Så er det den gamle traveren da, Martin Schanche. Han kalles ofte for “mr. rallycross” og ble europamester i rallycross hele seks ganger. Imponerende! Likevel er Martin Schanche kanskje like kjent som sitt temperament på rallybanen, som sine prestasjoner. “Alle” som er interessert i motorsport, husker den gangen han stilte seg ut i veibanen, viftet med armene slik at konkurrenten måtte bråbremse. Men kanskje det ikke er så rart, siden konkurrenten hadde medført at Martin selv hadde havnet i grøfta?

Etter at han ga seg med motorsport, ble Martin Schanche politisk engasjert i Fremskritspartiet. Om brødrene-Solberg velger en politisk karriere etter rally, ja, det gjenstår å se.

Grassrota i Norge

Men så skal man ikke glemme grassrota i Norge, uten den hadde landet aldri hatt sine stjerner. Det finnes åtte racerbilbaner i landet. Den mest kjente av dem alle er kanskje Rudskogen i Rakkestad kommune, banen er nemlig utnevnt til nasjonalt senter for motorsport.