Motorsykler og motorsport – en kjapp leksjon

Begrepet motorsport er en samlebetegnelse på all motorisert sportsvirksomhet, som inkluderer motorsykkelsport, men også bil-, motorbåt- og motorflysport. Motorsykkelsporten i Norge hadde sin offisielle oppstart i 1916 da man stiftet Norsk Motorcycle-Club, som senere ble til NMK, eller Norsk Motor Klubb. Motorsykkelsporten ble tatt inn i Idrettsforbundet i 1977, samtidig som Norges Motorsykkelforbund ble stiftet. I dag er detsuzuki-gsxr-750-2009-5te forbundet slått sammen med Båtsportforbundet, og danner Norges Motorsportforbund.

En motorsykkel er et kjøretøy med to hjul, som drives av en forbrenningsmotor, eller sjeldnere, en elektrisk motor. Det finnes en rekke ulike varianter av dette kjøretøyet, og de deles normalt inn i seks klasser. Felles for de aller fleste motorsykler er imidlertid at føreren sitter overskrevs på et sete, med ett ben på hver side av sykkelen. Bakbremsen sitter på høyre fotpedal, mens girskifteren er på venstre pedal. På styrets høyre side sitter forbremsen og gasshåndtaket, mens clutchen er på venstre side. Det som kjennetegner sportsklassen er at syklene er bygget for fart, har foroverliggende sittestilling og at motoren har høy effekt.

Det finnes en rekke ulike konkurranser innen motorsykkelsport, blant annet enduro, motocross og baneløp. Enduro er en spansk oversettelse av det engelske ordet endurance (utholdenhet) og kjøres på baner med tøft terreng. Rally Dakar er et typisk eksempel på enduro-løp. Motocross kjøres på spesialbaner med underlag av jord eller sand. Banen består av hopp og svinger for å redusere farten, og løpet kjøres normalt over to omganger. Baneløp, eller circuit racing, kjøres på asfaltbaner, og finner sted på en rekke ulike banetyper og -lengder.

Uansett hvilken motorsport man foretrekker, med motorsykkel eller andre motoriserte kjøretøy, gir det en følelse av spenning og adrenalin. Det er imidlertid verdt å merke seg, at det er en risikofylt sport som krever forholdsvis dyrt utstyr og ulike lisenser. Sikkerheten må alltid komme først – spesielt gjelder dette når man kjører på en tohjuling i høye hastigheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *