Kvinner med suksess i motorsporten

Motorsport blir i mange tilfeller sett på som en mannsdominert idrett som hovedsakelig er for menn. Spesielt i Norge er Martin Schanche, Solberg-brødrene og Pål Anders Ullevålseter godt kjent.

Norges Motorsportforbund har over 36.000 medlemmer, og nesten 28.000 av disse er menn. Kvinnene som driver med motorsport i Norge er altså i et klart mindretall.

Men selv om det er et flertall av menn som driver med motorsport er det absolutt rom for at kvinner også kan drive med det, og fra Norge er det flere kvinner som har gjort det bra.

Eneste kvinne i båtsporten

Marit StrømøyMarit Strømøy driver med Formel 1-båtsport, og i 2015 ble hun første kvinne som vant et Formel 1-løp innen sporten. Det ga henne en fjerdeplass tilsammen den sesongen. Strømøy er også eneste kvinnelige utøver som driver med båtsport på dette nivået, og til Dagbladet sa hun det var helt sykt å vinne. Kvinner og menn kjører i samme klasse i Formel 1 båtsport. Strømøy har drevet med båt siden 80-tallet, og kjørt Formel 1 siden 2007.

Vil bli best i verden

Genette Våge fra Stavanger ble i 2015 kåret til Årets utøver innen motocross, og 19-åringens store mål er å bli best i verden. Hun sier til NRK at hun håper på pallplasser i VM i 2017. Hun har slitt med en brukket arm som grodde skjevt, men nå er hun skadefri og gira på å være dominerende kvinne innen motocross.
At Våge skulle starte med motocross var ganske tilfeldig. Hun gikk forbi en MC-butikk som femåring og spurte faren om ikke det var noe hun kunne prøve. Nå er motocross en livsstil for hele familien Våge.

En norsk kvinne i USA

I Indy Car, USAs svar på formel 1, var det i 2014-sesongen mellom 25 og 30 førere i F1600-klassen. Norske Ayla Ågren var eneste kvinne, og hun kjørte seg til en sammenlagtseier i grenen. Det ble historisk, ettersom hun var første kvinne til å vinne et mesterskap innen formelbilsporten. Ågren kjører fortsatt i Indy Car-serien i USA, men varierer hvilken klasser hun stiller i.