Drifting – motorsporten som vokser raskest i verden

Hva er drifting? Kort fortalt er det bare det engelske navnet på skrensing, men det er også navnet på den kule sporten, som benytter seg av en skrensende eller sladdende måte å kjøre på. Poenget er å få hjulene bak til å bevege seg uten at dekkene har noe grep på underlaget. Dermed spinner bilen vilt mellom svingenmaxresdefault (1)e, men sjåføren har likevel en kontroll over bilens bevegelser. Noe paradoksalt dreier det seg altså å ha kontroll, selv når man ikke har kontroll.

Det som kalles overstyring er selvfølgelig ikke noe nytt fenomen innen forskjellige typer motorsport. Man ser det i rally, rallycross, og i andre typer billøp. I tillegg brukes det selvfølgelig i stuntkjøring og i forskjellige oppvisninger, på lik linje med oppvisningene til de lokale rånerne, nede på bensinstasjonen.

Den moderne måten å gjøre dette på stammer faktisk fra Japan. Det var en japansk sjåfør i rally som viste en fantastisk evne til å time en sladd gjennom en sving, slik at han kunne opprettholde stor fart på tross av krappe svinger. Med denne teknikken ble han flere ganger mester i Japan, og fikk selvfølgelig også mange hysteriske fans som syntes dette var en kjempetøff måte å kjøre billøp på. Hans bravader og heltestatus gjorde at mange andre også fikk lyst til å prøve ut denne teknikken.

Mens Japan har holdt på med dette i flere tiår, er det først de siste tiårene at sporten har blitt introdusert i Norge. Det er Norges Bilsportforbund som organiserer løp i drifting, og har innført en egen norsk serie i drifting. Den kaltes Drift Battle, men etter noe uenighet innad i miljøet, ble det en deling i to serier, kalt DriftGP og Powerdrift. Begge to har etter hvert produsert kjørere som har hevdet seg internasjonalt, som Kenneth Moen og Fredrik Aasen Olsen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *